Borsa Nedir?
Menkul Kıymetler Borsası, ya da kısaca Borsa, halka açık şirketlerin hisse senetlerinin borsa dışı (OTC) veya merkezileştirilmiş ticaret odaları (borsalar) aracılığıyla alınıp satılabildiği yerdir. Bilindiği üzere, hisse senedi piyasası, serbest bir piyasa konumundadır ve şirketlerin, sermaye oluşturmak için şirketin sahiplik hakkının bir kısmını üçüncü kişilere teklif etmesine olanak tanır.
Borsalar ya da hisse senedi piyasaları, yatırımcıların, yüksek meblağlar ve iş kurma masraflarıyla kendi işlerini kurarak riske girmeden, gelirlerini arttırmalarını sağlar. Öte yandan, şirketler de hisse senetlerini satarak kademeli bir şekilde büyüme ve genişleme fırsatına sahip olurlar. Bir şirketin hisse senetlerini satın aldığınızda, genellikle, şirketin değerinin yükselmesine yol açar. Dolayısıyla, hisse senedi piyasasında yatırım yapmak hem yatırımcı hem de şirket sahibi açısından bir kazan-kazan durumu yaratır.
Borsalar ya da hisse senedi piyasaları, yatırımcıların, yüksek meblağlar ve iş kurma masraflarıyla kendi işlerini kurarak riske girmeden, gelirlerini arttırmalarını sağlar. Öte yandan, şirketler de hisse senetlerini satarak kademeli bir şekilde büyüme ve genişleme fırsatına sahip olurlar. Bir şirketin hisse senetlerini satın aldığınızda, genellikle, şirketin değerinin yükselmesine yol açar. Dolayısıyla, hisse senedi piyasasında yatırım yapmak hem yatırımcı hem de şirket sahibi açısından bir kazan-kazan durumu yaratır.
Borsa Yapısı Nasıldır?
İlgilenilen halka açık şirketin hisse senetlerini ve hisse faizlerini satın almadan önce borsanın çeşitli segmentlere bölünmüş olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Borsanın bölünebileceği iki bölüm vardır: ana piyasa ve ikincil piyasa.
Ana Piyasa
Menkul kıymetlerin ilk olarak ortaya çıktığı yer burasıdır. Ana piyasa, şirketlerin hisse senetlerinin ilk kez halka arz edildiği ve doğrudan piyasaya çıkaran şirket tarafından satıldığı açık borsadır. Geçmişinde ana piyasada listelenmiş olan şirketlerin ayrı bir saygınlığı bulunur ve haliyle, yatırımcılar genellikle bu şirketlerin hisse senetlerini alma eğilimdedirler. Ana piyasa çoğu zaman yatırım bankaları, fon yönetimi şirketleri gibi büyük yatırım kuruluşları tarafından domine edilir.
İkincil Piyasa
İkincil piyasada, yatırımcılar, bu hisse senetlerini kendi aralarında alıp satarlar ve hisse senedini çıkartmış olan şirket, yapılan işlemlere doğrudan katılım sağlamaz. Yatırımcılara ait olan hisse senetlerinin alınıp satılması, menkul kıymetler borsasının çıkış noktasıdır. Bununla birlikte, hisse senetleri ilk olarak piyasaya arz edildikleri ana piyasada da satılır.
OTC Piyasası
Borsa dışı olarak da bilinen OTC piyasasında, yatırımcılar, hisse senetlerini merkezsizleştirilmiş bir piyasada alıp satma olanağına sahip olurlar. Merkezsizleştirilmiş piyasalarda işlemler yatırımcı ve broker gibi bağımsız olan iki taraf arasında gerçekleşir. İşlemler genellikle elektronik ortamda, telefon üzerinden, e-posta yoluyla veya yatırım platformu aracılığıyla yapılır ve yerel borsalar üzerinden gerçekleşmez. OTC piyasası genellikle borsalarda yer almayan hisseler ve hisse fiyatları içindir.
Menkul Kıymetler Borsası
Hisse senetlerinin, bonoların ve diğer menkul kıymetlerin borsa brokerı ile yatırımcı arasında takas edildiği geleneksel aracı kurum. Menkul kıymetler borsaları, gelir ve pay dağıtımı da dâhil olmak üzere, finansal enstrümanların çıkarılmasında ve yönetilmesinde rol oynar. Menkul kıymet borsasında listelenebilecek olan diğer enstrümanlar arasında türevler, yatırım fonları, bonolar ve grup yatırım ürünleri bulunur.
Önde Gelen Menkul Kıymet Borsaları
Halka açık şirketlerin çoğu, sermaye artırımı gerçekleştirmek için şirketlerini arz etmek adına yerel borsaları kullanılır. AvaTrade platformlarında dünyanın en önde gelen borsaları mevcuttur. Bunların listesini ve hangi bölgede yer aldıklarını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Bunlar, ikincil piyasa konumundaki ulusal borsalardır.
Yerel Borsa | Bölge | Halka Açık Listeler |
New York Menkul Kıymetler Borsası | New York, Amerika Birleşik Devletleri |
|
NASDAQ | New York, Amerika Birleşik Devletleri |
|
Londra Menkul Kıymetler Borsası | Londra , İngiltere |
|
Borsa Italiana | Milano, İtalya |
|
Japonya Borsa Grubu | Tokyo, Japonya |
|
Hong Kong | Central, Hong Kong |
|
Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası | Frankfurt, Hesse, Almanya |
|
Şanghay Menkul Kıymetler Borsası | Şanghay, Çin |
|
Euronext | Amsterdam, Hollanda |
|
Hisse Senedi Yatırımları
Belirli bir şirketin hisse senetlerine yatırım yapmanın yanı sıra, şirketin hisselerinden kâr elde etme olanağına kavuşmak için uygulanabilecek çok sayıda alternatif yöntem ve strateji mevcuttur.
Değer Yatırımları
Basit bir yatırım stratejisi olan bu yöntemde, seçilen hisse senetleri mevcut değerlerinden daha düşük bir değerle işlem görür. Bu tür yatırımlar yapan kişilere değer yatırımcıları denir ve değer yatırımcıları, sürekli olarak, değeri düşük olan ancak kazanç getirme potansiyeli taşıyan hisse senetlerini kovalarlar. Bu yatırım yöntemini kullanmak için finans alanında bir geçmişe sahip olmanız gerekmese de, herhangi bir yatırım gerçekleştirmeden veya hisse senedi satın almadan önce yatırımları anlamak ve temel finans bilgilerini edinmek önemlidir.
Fiyat-Kazanç Oranı
F/K oranı, bir şirketin güncel hisse fiyatının, hisse başına kazanç miktarına olan orantısıdır. Fiyat-Kazanç oranı aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır:
Şirketin hisse fiyatını alıp, hisse başına kazanca (EPS) bölünce, hisse başına piyasa değeri bulunur. F/K oranı, yatırımcının, şirketin kazançlarından bir dolar elde etmek için şirkete yatırması gerekebilecek dolar miktarıdır.
Kâr Payı Dağıtan Hisse Senedi
Kâr payları, şirketlerin, şirket hisselerine sahip olan hissedarlara dağıttığı kazançtır. Kâr payları, genellikle, yılın her çeyrek döneminde nakit olarak ödenir ve yapılan yatırım verimliyse düzenli getiri fırsatı sağlar. Bu da, doğal olarak, aynı veya farklı bir şirketin hisselerinden daha fazla almak için bir fırsat doğurur.
Bu şirketlerin finansal açıdan daha stabil olmaları ve dağıttıkları kâr paylarının zaman içerisinde yükselmesinin yanı sıra, şirketlerinin hisse senetleri için kâr payı dağıtmaya önem verdikleri göz önünde bulundurulduğunda, bu tür hisse senetlerine yapılan yatırımlar genellikle daha uzun vadeli ve daha düşük riskli olur.
Hisselere Yatırım Yapmak
Dalga Yatırımları
Dalga Yatırımları, hisse senedi ve opsiyon yatırımları yapan yatırımcılar arasında kısa vadeli bir yatırım stratejisi olarak epey popüler konumda. Genellikle bir günden daha kısa açık kalmasına rağmen, dalga yatırımı pozisyonları 2 haftaya kadar yayılabilir. Dalga yatırımları stratejisini kullanan yatırımcıların amacı genel trendi tespit edip, ‘dalgaya katılmak’ ve piyasalar trend halindeyken kazançları almaktır. Piyasalardaki hızlı değişimleri takip etmek ve fırsata dönüştürmek adına, dalga yatırımları yaparken teknik analizden yararlanılması büyük önem taşır.
Gün İçi Yatırımlar
Belli bir hisse senedi, emtia, endeks veya döviz paritesine yapılan alış veya satış işlemleri aynı gün içerisinde gerçekleşir. Piyasalar açılır açılmaz veya yatırım günü içerisinde pozisyonlar açılabilir, ancak pozisyonlar mutlaka yatırım gününün sonu gelmeden önce kapatılmalıdır.
Yatırım stiliniz doğrultusunda daha uzun veya daha kısa vadeli olabilir. Bununla birlikte, kısa vadeli yatırımların kazançları daha yüksek olabileceği gibi kayıp riski de vardır. Çok hızlı gerçekleşir ve yatırımcılar kısa süre zarflarında pozisyonlara girip çıkarlar.
Hisse Senedi CFD’lerine AvaTrade’le Yatırım Yapın
Hisse Senedi CFD’lerine yatırım yapmak AvaTrade’de çok basittir. 90’dan fazla hisse senedine erişiminizin olmasının yanında tüm yatırımcılarımız kaldıraç oranından da yararlanabilirler. Günün 24 saati kesintisiz hizmet veren yatırımcı destek ekibimizden kendi dilinizde hizmet alabilir, güvenli bir yatırım platformunda işlem yapıyor ve tüm fonların uluslararası bankalarda ayrı hesaplarda olduğunu biliyor olmanın getirdiği gönül rahatlığıyla yatırım yapabilirsiniz.
AvaTrade ailesinin bir parçası olmanın tüm avantajlarının tadını çıkaran binlerce yatırımcının arasına katılın ve güvenle yatırım yapın.