Forex Piyasa Trendleri
Teknik analiz, yatırımcıların daha bilgili yatırımlar yapmak için geçmiş verileri ve grafikleri incelemesidir. Geçmiş performansların, gelecekteki performanslar için her daim güvenilir bir rehber olmayabileceğini lütfen göz önünde bulundurunuz. 3 temel trend türü vardır:
- Kısa Vadeli
- Orta Vadeli
- Uzun Vadeli
Öncelikle, ne tür bir yatırımcı olduğunuza ve pozisyonlarınızı uzun süre açık mı tutacağınıza, yoksa hızlı bir şekilde açıp, kapatıyor mu olacağınıza karar vermeniz gerekir. Bu karar doğrultusunda hangi grafikleri kullanıyor olmanız gerektiği ortaya çıkar. Gün içi yatırımcılar veya hızlı bir şekilde pozisyonlara girip çıkan yatırımcılar genellikle günlük ve gün içi grafikleri kullanırken, pozisyonları uzun süre açık tutan yatırımcılar daha geniş zaman dilimlerini tercih ederler.
Destek ve Direnç Seviyeleri
Destek seviyesi bir önceki en düşük seviye olabilir. Direnç seviyesi bir önceki günün en yüksek seviyesi (zirve olarak da bilinir) olabilir. Bir direnç seviyesi kırıldıktan sonra, yatırım yaptığınız varlık yeniden düşmeye başlarsa aynı seviye destek noktası olarak kullanılabilir. Varlığın fiyatı düşmeye başlayıp, destek noktasını kırınca yeni bir dip belirlenmiş olur. Tam tersi açıdan değerlendirecek olursak, eğer bir varlığın fiyatı direnç seviyesini kırarsa yeni bir zirve belirlemiş olur.
Toparlanmalar
Toparlanmalar, yüzdelik bazda ifade edilir. Piyasaların açık olduğu herhangi bir günde, takip ettiğiniz veya yatırım yaptığınız varlık, genellikle, bir önceki gün yapılan yatırımların toparlanmasını gerçekleştirilir. Bu yukarı veya aşağı yönde gerçekleşebilir. En sık yüzde elli toparlanma kullanılır. Aynı zamanda üçte bir, %38 ve 2/3 seviyelerini de kullanmaktayız.
Trend Çizgileri
Analizlere başlamanın en kolay yolu trend çizgilerini öğrenmek ve uygulamaktır. Yapmanız gereken ilk şey, grafikteki iki noktayı birleştiren, düz bir çizgi çizmektir. Trend çizgisinin artıyor olduğunu göstermek için arka arkaya iki dip noktayı birleştirmek; trend çizgisinin düşüyor olduğunu göstermek içinse arka arkaya iki zirve noktayı birleştirmek gerekir. Piyasa fiyatının, genellikle, trende devam etmeden önce trend çizgisine doğru bir toparlanma gerçekleştirebileceğini unutmayınız. Varlığın fiyatı trend çizgisini kırdığında, trendin sonu gelmiş demektir. Trend çizgisi ne kadar uzun olursa o kadar test edilmiş olur ve bu da daha büyük öneme sahip olduğu anlamını taşır. Trend çizgileri genellikle piyasa fiyatı 3 kez değmişse geçerli kabul edilir.
Hareket Ortalamaları
Alış ve satış sinyalleri arıyorsanız, hareket ortalamalarına göz atmalısınız. Bu ortalamalar, mevcut bir trendin hâlâ geçerli olup olmadığını ifade eder. Lütfen dikkat: hareket ortalamaları trend değişimlerini tahmin etmez. Yatırımcılar genellikle iki hareket ortalaması kullanırlar. 20 ve 40 günlük hareket ortalamalarının üstüne ve altına yapılan hareketler popülerdir. Seri yatırımlar gerçekleştirenler ise çoğunlukla 5 ve 20 günlük ortalamalara bakarlar.
Osilatörler
Piyasalardaki aşırı alış veya aşırı satış durumlarını tespit etmek için en sık osilatörler kullanılır. Bu indikatörler, yatırımcıları, piyasanın aşırı yükselmiş veya aşırı düşmüş olduğu ve her an değişim yaşanabileceği konusunda uyarır. RSI (Relative Strength Index – Göreceli Güç Endeksi) ve Stochastic indikatörler yatırımcılar arasında en popüler olan osilatörlerdir. Bu ölçümler 0 ile 100 arasındadır. RSI incelendiğinde eğer çizgi 70’in üzerindeyse aşırı alış, 30’un altındaysa aşırı satış yaşandığı anlamına gelir. Stochastic’te ise bu rakamlar 80 ve 20 olarak belirlenmiştir.