Soya CFD’leri Yatırımları
Soya fasulyesi ilk kez 1700’lü yıllarda Avrupa’da ortaya çıktı ve o zamandan beri dünya genelinde önde gelen yağ ve protein kaynaklarından biri konumunda. Dünyanın soya üretiminin %55’i Amerika tarafından yapılıyor ve üretilen soya miktarının %37’si ihraç ediliyor. Soya fasulyesi birçok ülkede temel gıda maddelerinden biri olarak görülüyor.
Soya Yatırımlarını AvaTrade’le Yapmanın Avantajları
- Soya CFD yatırımlarında ‘e varan kaldıraç oranı
- Her gün 17.5 saat yatırım yapma olanağı
- 14 dilde 5 gün 24 saat destek
- Uluslararası alanda denetimli broker
Soya Yatırımları Piyasası
Üretilen soyanın büyük bir kısmı gıda sektöründe kullanılmak üzere yağının çıkarılması işleminde tüketiliyor. Yağı alındıktan sonra ortaya çıkan soya küspesi, hayvancılık sektöründe yem olarak kullanılıyor.
Soya yatırımlarına işlemler hem geleneksel borsalarda hem de elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor. Soyanın listelendiği borsalar: CME Grubu (Chicago Emtia Borsası (CME), e-CBOT), Ulusal Emtia ve Türev Borsası (NCDEX), Buenos Aires Vadeli İşlem Borsası (MATba), Dalian Emtia Borsası (DCE), Brezilya Emtia ve Vadeli İşlem Borsası (BM&F), Kansai Emtia Borsası (KANEX) ve Tokyo Tahıl Borsası (TGE). Soya, aynı zamanda AvaTrade’de yatırım yapabileceğiniz emtia arasında.
Soya Sözleşmelerinin Koşulları:
- Soya Yatırım Saatleri: 01:00-13:44 ile 14:30-19:14 arası (GMT)
- Teminat: 3.00%
- Spread Oranı: piyasa üstü $1.00
- Minimum Pozisyon Büyüklüğü: 1 birim
- Sözleşme Büyüklüğü: Kile (100)
- Borsa Sembolü: S (CBOT) Elektronik: ZIS (eCBOT)
- MT4 Sembolü: SOYBEAN
- Fiyat Birimi: kile başına sent
- Hareket Büyüklüğü: kile başına 0.25 sent
Soya piyasası aşırı volatiliteye maruz kalan ve dünyanın en yüksek likiditeye sahip emtia vadeli işlem piyasalarından biridir. Soyayı mısır ve doğal gaz takip eder.
Soyanın iki ana yan ürünü vardır: soya yağı ve soya küspesi. İkisinin de ayrı ayrı arz ve tedarik fiyatları bulunur ve soyanın gelecekteki fiyat hareketlerini etkileyebilir.
Soya yatırımı yaparken, birçok yatırımcı bu riski yönetmek için crush spread olarak bilinen bir hedging stratejisini kullanır. Bu strateji doğrultusunda, yatırımcılar, soya vadeli işlem sözleşmelerinde uzun pozisyon alırken, soya küspesi ve soya yağı sözleşmelerinde kısa pozisyon alırlar ve piyasadaki risklerini azaltıp, yatırımlarını hedging stratejisiyle koruma altına alırlar.
Bu metayla ilgilenen yatırımcıların piyasalardaki ani değişimlerin farkında olmak ve geleceğe yönelik trendleri saptamak için soyanın günlük piyasa fiyatı grafiklerine göz atmaları önerilir.
Soya Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
Soft meta klasmanında olan soyanın fiyatını etkileyen çeşitli faktörler bulunur. Tahıl ve şeker gibi tarım ürünlerinin çoğunda olduğu gibi, yıllık hasat miktarı hava koşullarına bağlıdır. Hasat dönemi öncesi hava koşullarının olumsuz olması halinde arz miktarını düşürüp, soya fiyatlarının yükselmesine neden olabilir. Bir diğer tarımsal sorun da bitkiler için mantarsı bir hastalık olan ‘paslanma’ hastalığıdır ve yakın zaman öncesinde soya üretiminde epey sorun yaratmıştır.
Soya ürünlerinin başlıca üreticileri ABD, Brezilya, Arjantin, Çin ve Hindistan. Bu ülkeler, global soya üretiminin %90’ını temsil ediyorlar. 108 milyon metrik ton soya üreten ABD lider konumda bulunuyor. Onu 86.8 milyonla Brezilya ve 53.4 milyonla Arjantin takip ediyor. En çok ithal eden ülke %41 ile Çin olurken, Avrupa için bu rakam %22 seviyelerinde.
Soya ürünlerine olan talepte genel bir artış söz konusu ve bunun altında yatan sebepler arasında nüfus artışı, ekonomik gelişmeler gibi şeyler bulunuyor. Soya tüketiminin yaklaşık %75’i hayvancılık sektöründe yem olarak gerçekleşiyor. Öte yandan, endüstriyel açıdan en çok ilgi soya kullanılarak üretilen yağ ve proteinler için geliyor.
İklim ve bölgesel bazda değişkenlik gösteren bu durum, ürünün nasıl yetiştirildiğinden de etkileniyor. An itibarıyla, et ve sütü, soyadan yapılan tofu ve soya sütüyle değiştirmeye başlayan Asya bölgesi, soya ürünleri tüketiminde birinci sırada.
Soya Yatırımlarıyla İlgili İpucu
Soya yüksek volatiliteye maruz kalan bir meta olduğu için, yatırımcıların, hava koşullarından ve ülkeler bazında gerçekleşen ve soya üretimine doğrudan etki edebilecek olan durumlardan sürekli haberdar olmaları gerekiyor. Çevresel faktörlerden dolayı gerçekleşen ve kontrolü mümkün olmayan bu faktörler soya fiyatlarına doğrudan etki ediyor. Piyasa trendlerini netleştirmek adına hareket ortalamaları gibi teknik indikatörlerden faydalanılması büyük önem taşıyor. Talep miktarı genellikle diğer tahıllar veya yerine konulduğu ürünlerdeki eksikliklere göre değişim gösterebilir. Örneğin et ürünlerinin fiyatları düşerse, soya ürünlerine olan talep azalabilir; besi hayvanlar için tahıl miktarında artış olursa, yine soya ürünlerine olan talepte azalma görülebilir.