Pamuk

Pamuk CFD’leri Yatırımları

Cotton CFDs Trading at AvatradeKremsi bir dokuya sahip, beyaz renkli lif materyali olan pamuk, Hindistan’da 6000 yıldır üretilmektedir. Pamuk bitkisinden üretilen bu tarım ürünü en iyi sıcak, yarı tropik iklimlerde yetişir. Pamuk yapraklarının her biri üç bölüme ayrılmıştır ve ortasında pamuk lifinin çiçek açtığı silindir şeklinde tohumlar bulunur. Pamuk çiçekleri toplandıktan sonra işlenir ve bildiğimiz anlamda pamuk ve pamuk liflerine dönüştürülür.

AvaTrade’le Pamuk Yatırımı Yapmanın Avantajları

  • Pamuk CFD’lerine yatırımlarda ‘e varan kaldıraç oranı
  • Her yatırım günü 17.5 saat yatırım yapma olanağı
  • 14 dilde 5 gün 24 saat destek
  • Uluslararası alanda denetimli broker

Pamuk Yatırımları Piyasası

Güçlü, emici ve dayanıklı bir yapıya sahip olan pamuğun bir meta olarak çok sayıda özelliği vardır. Hafif ve ağır kıyafetler ve kumaşlar yapmak için kullanılan pamuk, giysi imalatı konusunda dünyadaki en yaygın hammaddedir. Dolayısıyla, pamuğa yönelik aşırı bir talep söz konusudur. Pamuk yatırımları New York Ticaret Odası borsasında (NYBOY) gerçekleşiyor olsa da Zhengzhou Emtia Borsası (ZCE) ve Kıtalararası Borsada (ICE) da işlem görür.

Pamuk Sözleşmesinin Koşulları:

  • Pamuk Yatırım Saatleri: 02:00 ile 19:19 arası (GMT)
  • Teminat: %3.00
  • Spread Oranı: piyasa üstü $0.05
  • Minimum Pozisyon Büyüklüğü: 10 birim
  • Sözleşme Büyüklüğü: 100 lbs
  • Borsa Sembolü: COTTON#2
  • Fiyat Birimi: lbs başına sent
  • Hareket Büyüklüğü: $0.0001

Pamuk Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Bu metanın fiyatını etkileyen başlıca faktörler, tarımsal dayanak varlıkların birçoğunda olduğu gibi, iklim ve hava durumu paternleridir. Hem sel hem kuraklık pamuk hasadındaki miktarı önemli ölçüde etkileyebilir ve pamuk CFD’lerine yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların bu faktörleri dikkatle analiz etmeleri gerekir. Bunun yanında, tekstil sektörü kapsamında önemli rakipleri olan yün ve polyester gibi maddelerin fiyatlarındaki değişimler de pamuğu etkileme gücüne sahiptir. Örneğin, sentetik fiber olan polyesterin elde edilmesi hem daha kolay hem daha ucuzdur. Bu durum, 2003 yılında pamuk fiyatlarında yaşanan hareketten de görülebileceği üzere, pamuğun fiyatını doğrudan etkileyebilir. Pamuk piyasasında rol sahibi olan başlıca ülkeler: yıllık 6532 bin metrik ton üretimle Çin, 6423 bin metrik ton üretimiyle Hindistan ve 3553 bin metrik ton üretimle ABD’dir. En çok pamuk tüketen ülkeler ise yıllık 35,500 (1000 480 lbs. balyayla Çin, 24 bin ile Hindistan ve 10 bin 200 ile Pakistan’dır. Bu ülkeler tüketim açısından ilk sıralarda olan ülkelerdir; ancak son ürünlerinin büyük bir kısmı Avrupa’ya ve ardından tüm dünyaya satılır.

Pamuk Yatırımlarını Anlamak

Sözleşme değeri, teminat gereksinimi ve borsa sembolü (bu örnekte COTTON#2 @ 70.39 kullanacağız) gibi önemli bilgilerini takip edebildiğiniz emtiaya yatırım yapmanızın sizin avantajınıza olacağını unutmamanız gerekir. Meta sözleşmesinin değeri güncel piyasa fiyatına göre belirlenir ve ardından gerçek sözleşme büyüklüğüyle çarpılır. Örneğin, pamuk sözleşmesi 10,000 pound ise her pound $0.7039 ile çarpılır. Pamuğun fiyatı 70.39’dan 72.24’e çıktığında ($0.7224 – $0.7039) x 10,000 = $185 kâr getirir. Bu kâr örneği uzun pozisyon içindir; eğer kısa pozisyon açılmış ve aynı senaryo tekrarlanmış olsaydı $185 zarar olarak yansırdı.

Pamuk CFD’lerine Yatırım Yapmaya AvaTrade’le Başlayın

Pamuk piyasasının hangi yönde gideceğini biliyor musunuz? Öyleyse, hemen AvaTrade’e katılın ve pamuk CFD’lerine yatırım yapmaya başlayın. Sektör lideriyle çalışarak, mümkün olan en iyi CFD yatırımı deneyimine sahip olun! Hemen bir hesap açın ve hoş geldin bonusu kazanın ya da risksiz demo hesapla pamuk yatırımlarını test edin.