Buğday Yatırımları
Dünyanın hemen her yerinde yetiştirilen buğday, yatırımcıların her daim ilgisini çeken bir yatırım varlığıdır ve en önemli gıda maddelerinden biridir. Yatırımcılar, buğday vadeli sözleşmesi CFD’lerine yatırım yaparak, tonlarca buğdayı saklamak zorunda olmadan tarım piyasalarına yatırım yapabilirler.
Buğday Yatırımı Piyasaları
Buğday metasına yapılan yatırımlar birkaç borsada gerçekleşebilir; ancak, buğday vadeli sözleşmelerinin listelendiği, iki ana borsa vardır: Chicago Ticaret Odası (CBOT) ve NYSE Euronext (Euronext). Buğday fiyatları USD bazında, kile başına sent (USD) olarak fiyatlandırılır.
Buğdayın yatırım saatleri ve diğer yatırım bilgileri:
- Buğday yatırım saatleri: 01:00-13:44 ve 14:30-19:14 (GMT)
- Teminat: %3.00
- Spread Oranı: piyasa üstü $0.25
- Minimum Pozisyon Büyüklüğü: 1 birim
- Sözleşme Büyüklüğü: 100 Kile
- Borsa Sembolü: W (CBOT’de) Elektronik Sembol: ZW
- MT4 Sembolü: WHEAT
- Fiyat Birimi: kile başına sent
- Hareket Büyüklüğü: kile başına 0.25 sent
Buğday en temel gıda maddelerinden biridir ve zorlu iklimlerde dahi dayanıklılığını korur. Buğday tahılını üretmenin bir diğer avantajı da kısa süre içerisinde hasat edilebiliyor olmasıdır. Mısırdan sonra ikinci sırada olmasına rağmen, her zaman arzının bulunuyor olması sayesinde, dünyanın emtia yatırımları ağının önemli unsurlarından biridir Bu faktörler, buğday yatırımlarında talebin her zaman yüksek olmasını sağlar.
Buğday Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
Emtia türlerinin hepsinde olduğu gibi, tahıl piyasasını etkileyen çok sayıda faktör vardır. Hava koşulları, buğday hasadında özellikle büyük bir rol oynar. Buğday büyük miktarlarda mevcut olan bir tahıl olmasına rağmen, kuraklık veya sel gibi doğal afetlerin yaşanması durumunda buğday arzı olumsuz etkilenebilir. Bu olumsuzluk tüm buğday ürünlerindeki hasat ve üretim işlemlerine yansır ve piyasalardaki fiyatının yükselmesine neden olur. Buğday vadeli işlem grafiklerinin birçoğu, ürüne yönelik talepte yükseliş trendi olduğunu gösterse de, devletlerin ithalat politikalarında yaptıkları değişimler gibi durumlar buğdayın fiyatını ve buğday yatırımlarını etkileyebilir.
Buğdayın üretim maliyetleri, hasat yöntemine bağlı olarak değişebildiği için, tarım sektöründe yaşanan teknolojik gelişimler buğdayda arz fazlalığına sebep olarak piyasa fiyatlarının etkilenmesine yol açabilir. Mısır ve pirinç gibi rakip tarım ürünlerine olan talebin değişmesi de buğdayın fiyatını doğrudan etkileyebilir.
Dünyanın en büyük buğday üreticisi yıllık 160,012 metrik tonla Avrupa Birliği. Çin ve Hindistan da sırasıyla 130,190 ve 86,530 metrik tonla AB’yi takip ediyor.
Dünyada buğday talebinin ve tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler, genellikle daha fakir olan ve gıda fiyatlarının yüksek olduğu ülkelerdir. Bunlara ek olarak, hayvancılık sektörü gelişmiş olan ve et ihracatı yapmak için buğdayla beslenen hayvanların ürünlerinden yararlanan ülkeler de buğday talebini yükselten faktörler arasındadır.
Buğdayın rekabet ettiği diğer tarım ürünlerinin arzında düşüş veya fiyatlarında artış yaşanmasının da buğday tüketimini doğrudan etkileyeceğini not düşmek gerekir.
Dünyada buğday tüketiminin en yüksek olduğu ülke yıllık 124,000 (1000 metrik ton) ile Çin. Onu 123,725 (1000 metrik ton) ile Hindistan takip ediyor. Avustralya da buğdayı yoğun bir şekilde hayvancılık sektöründe besi olarak kullanıyor.
Buğday Yatırımları İçin İpuçları
Buğday üreticileri ve tüketicileri, buğdayın vadeli işlem sözleşmelerini alıp satarak fiyatlarla ilgili risklere karşı önlem alma olanağına sahipler. Buğday yatırımı stratejisinde, üreticiler, buğday için sabit bir satış fiyatına sahip olmak için kısa hedge yaparken; tüketiciler, buğdayın gelecekte değerlenme ihtimalini göz önünde bulundurarak uzun hedge yapabilirler.
Öte yandan, yatırımcılar, hedge yapanların kaçınacağı fiyat riskini benimser ve buğday fiyatlarındaki hareketten kâr sağlamaya çalışırlar. Fiyatların yükseleceğine inanan yatırımcılar metayı alırken, düşeceğini öngören yatırımcılar kısa pozisyonlarla satarlar. Buğday yatırımlarıyla ilgilenen yatırımcılar, bu tahılla ilgili haberleri yakından takip ederek piyasalardaki muhtemel fiyat değişimlerini öngörebilirler.
Tahıl yatırımlarının da, CFD dayanak varlığı olan buğdayın fiyatı üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olabilir. Yatırımcılar, rakip bir ürünün fiyatının artacağını veya düşeceğini öngörüyorlarsa, buğdayın fiyatı da etkilenebilir.
Bu piyasaları etkileyen bir diğer faktör de mevsimsel üretim ve tüketim rakamlarıdır. Tahıl yatırımcılarının, hava koşullarıyla ilgili tahminleri ve buğday üreten ülkeleri doğrudan etkileyebilecek siyasi ve finansal gelişmeleri sürekli takip etmeleri gerekir. Bu sayede metanın belli bir zaman dilimi içerisinde nasıl bir hareket gerçekleştirebileceğiyle ilgili tahminlerde bulunmak mümkün olacaktır.
Buğday Yatırımlarını AvaTrade’le Yapmanın Avantajları
- Buğday CFD yatırımlarında ‘e varan kaldıraç oranı
- Günün 17.5 saatinde piyasada yatırım yapma olanağı
- 14 dilde 5 gün 24 saat yatırımcı desteği
- Uluslararası alanda denetimli broker
Buğday CFD yatırımlarında tüm sektöre öncülük eden ve yatırım yapabileceğiniz 250’den fazla enstrüman sunan bir brokera katılın. AvaTrade ödüllü bir broker olarak tam denetimlidir ve birinci sınıf hizmetin yanı sıra gelişmiş yatırım platformları sunar.