Enerji

energy products CFD trading

Petrol ve Enerji Yatırımları

Dünyanın en gelişmiş yatırım platformu MetaTrader 4 ile petrol ve enerji yatırımları yapın ve çeşitli avantajlara sahip olun:

Petrol yatırımları yapmaya AvaTrade’le başlayın ve $10,000’a kadar yeni hesap bonusundan yararlanın.

Ham Petrol gibi emtia CFD’lerine yatırımlarınızı AvaTrade’le yapmanın en büyük avantajı, varlığa gerçekten sahip olmanıza gerek kalmadan özgürce yatırım yapabiliyor olmanızdır. Bu sayede, enstrümanı gerçekten almadan veya satmadan, fiyat hareketlerine karşı esnek bir şekilde işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Fiyatın yükselebileceğini veya düşebileceğini düşünüyorsanız, CFD yatırımları yaparken elde edeceğiniz kâr ve zarar, enstrümanı aldığınız fiyat ile sattığınız fiyat arasındaki fark üzerinden hesaplanır ve karar verilir.

Yatırımcılar, ayrıca, kısa pozisyon açma imkânına da sahiplerdir. Bu sayede, yatırımcı, ileriki bir zamanda daha düşük fiyattan satın alma amacıyla güncel piyasa fiyatından varlığın satışını gerçekleştirebilir.

Petrol yatırımlarını işleme alan borsalar ve piyasa saatleri

Borsalar ve Yatırım Saatleri (GMT)

NYMEX = 22:00-20:59
CBOT = 00:00-12:44 & 13:30-18:14
ICE US = 07:30-16:59
ICE EUROPE = 00:00-21:59
COMEX = 22:00-20:59

Petrol Nedir?

Kısaca petrol diye de bahsedilen ham petrol bir fosil yakıttır. Bitkilerin, alglerin ve bakterilerin kalıntılarından oluşmuştur. Milyonlarca yıl süren aşırı ısı ve yoğunluk sayesinde karbon zengini kaynaklara dönüşmüşlerdir ve benzin ve diğer ürünler için hammadde olarak kullanılırlar.

Genellikle bir hidrokarbon ve parafin karışımı olan petrol, bazı durumlarda farklı aromatikler ve sikloparafinlerde içerebilir. Çoğunlukla derin kaya katmanlarına bulunan ham petrole dünyanın yüzeyinde rastlandığı da olur. Madenciliği yapıldığın ve rafine edildiğine üretilen petrokimyasallar akabinde yüzlerce farklı ürüne dönüştürülür.

Ham petrolün %80’ini karbon bileşikleri ve hidrojen, azot, oksijen ve sülfürden oluşan kombinasyonlar oluşturur.

Petrole Olan Talep

Ulaşım Sektörü: Günümüzde ve gelecekte petrol tüketiminin büyük çoğunluğu yol ulaşımı sektöründen oluşur (Dünya Petrol Görünümü WOO’dan alınan bilgiye göre). 2015 yılında toplam talebin %45’ini oluşturmuştur ve 2040 yılına kadar aynı şekilde devam etmesi beklenmektedir.

Petrol talebine en büyük katkıda bulunan ikinci sektör demir, çelik, cam ve çimento üretimi sebebiyle inşaat ve madencilik sektörüdür. Onları sanayi sektörü takip eder, ancak dünyanın hizmet odaklı bir ekonomiye doğru kayması sebebiyle bunun yavaşlaması beklenmektedir.

En büyük dördüncü petrol talebinin olduğu sektör, %11’e tekabül eden konutlandırma/ticaret/tarım sektörüdür. Bu sektörün petrol talebinin önümüzdeki 20 yılda aynı kalması bekleniyor.

Talebin yüksek olduğu diğer sektörlerde havacılığın büyümesi beklenirken, elektrik üretimi sektöründen gelen talebin 5,3 mb/d oranıyla aynı seviyede kalması ancak uzun vadede düşmesi bekleniyor.

Yavaşlayan ekonomik büyümeye rağmen, Çin’in petrol talebinin önümüzdeki yıllarda artmaya devam edeceği öngörülüyor. Hindistan ise artan gelirler ve artan araba sayısı sayesinde petrole tüketici talebinin en hızlı şekilde büyüdüğü ülke konumunda. Brezilya ise kimyasal madde piyasasında ve plastik üretimi için ana hammadde olan polietilenin üretiminde bir numara olduğu için bu ülkede petrol talebi artacak gibi görünüyor.

AvaTrade’in Sunduğu Petrol ve Enerji CFD’leri:

Petrol Piyasasını Anlamak – Petrol Fiyatlarını Ne Etkiler?

Petrol fiyatları her gün değişim gösterir ve petrol vadeli işlem sözleşmeleriyle işlem yapan yatırımcılar tarafından belirlenir. Bu sözleşme, yatırımcılara, yapılan görünüm analiziyle belirlenen bir fiyattan petrol alma hakkı sunan bir anlaşmadır. Hem alıcı hem de satıcı, belirlenen fiyattan geleceğe yönelik bir teslimat tarihi belirler.

Yatırımcıların göz önünde bulundurduğu birkaç faktör vardır.

  1. Petrole Olan Talep: Enerji Enformasyon Ajansı (EIA) tarafından, mevsimsel koşullar hesaba katılarak tahminler verilir. Talep arttıkça fiyatın düşeceği öngörülür.
  2. Mevcut Arz: OPEC arzı ve ABD kaya petrolü üretimi analiz edilir. Arz arttıkça fiyatın yükseleceği öngörülür.
  3. Gelecek arza erişim: Bu ABD ve dünyanın geri kalanındaki rafinerilerin petrol rezervlerine bağlıdır. Fiyatların çok yükselmesi halinde bu rezervlere kolayca ulaşılabilir.
  4. Global Kriz: Savaş veya kıtlık durumunun genel petrol arzının sınırlanmasına neden olabileceği endişelerinin etkisiyle, potansiyel bir kriz petrol fiyatlarının yükselmesine neden olabilir.
  5. Hortumlar, seller ve petrol sızıntısı gibi doğal ve insan kaynaklı afetler de petrol fiyatını ve dünyanın petrol envanterini etkileyebilir.

Enerji ve petrol yatırımı yapmakla ilgilenen yeni ve deneyimli yatırımcılar için, AvaTrade, birçok ek hizmet ve avantaj sunarak başlamanıza yardımcı olur. Eğitim araçlarımız ve size günlük haberler gönderen otomatik teknik analiz aracı Autochartist, başarınıza katkıda bulunabilir. Profesyonel müşteri hizmeti ve kişisel hesap yöneticinize her türlü sorunuz için istediğiniz zaman ulaşabilir ve hatta yeni AvaTradeGO uygulamamızdan istediğiniz zaman canlı olarak yardım sohbeti başlatabilirsiniz.

Denetimli brokerların bir numarası ile yatırım yapmaya bugün başlayın ve hoş geldin bonusunuzu almak için hesabınızı açın.