Temel Analiz

Fundamental Analysis

Temel Analize Giriş

Yatırım saatleri sırasında piyasaların analiz edilebileceği iki ana yöntem vardır ve ikisi de yatırımcılar arasında çok popülerdir. Bunlardan biri piyasalardaki geçmiş hareketler, piyasa eğilimleri ve davranışları üzerinden değişimleri tahmin eden Teknik Analizdir. Diğeri ise Temel Analiz (Fundamental Analiz) olarak bilinir ve piyasaların hangi yönde şekil alacağını öngörmek için güncel olayları çok yakından takip eder.

AvaTrade olarak tüm yatırımcılarımızın piyasalarda güvenle yatırım yapmaları için çalışıyor ve piyasaları ve yatırımları daha iyi anlayabilmeniz için sizi eğitim ve kılavuzlar ile donatıyoruz. Gelin, Temel Analiz nedir, daha detaylı inceleyelim:

Temel Analizin Tanımı

Temel analiz yapılırken, yatırımcı ekonominin genel durumunu inceler ve yatırımıyla yakından alakalı olan unsurlara odaklanır. Yapılan araştırma, uzaktan bağlantılı olsa da yatırımlarını etkileme potansiyeli taşıyan finansal olayları da kapsar. Siyasi, sosyal ve genel olayların hepsi piyasalarda önemli etkiler yaratabilir.

Temel Analiz Neden Yapılmalıdır?

Bu analiz türü, finans dünyasını daha derinlemesine incelemek isteyen yatırımcılar içindir. Bazı yatırımcıların ayırmak istedikleri veya ayırabileceklerinden daha fazla zaman alabilir, ama doğru yapıldığı takdirde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu tür analizlerin amacı, yatırımcının sermayesini riske atabilecek sürprizleri mümkün olduğunca elimine etmektir. Dolayısıyla, yapılan araştırma ve analiz ne kadar kapsamlı olursa, herhangi bir sürprizle karşılaşma ihtimali de o kadar düşer. En zenginler listesinde düzenli olarak yer alan, dünyanın en başarılı yatırımcılarından bazılarının kullandıkları başlıca analiz yöntemlerinden biri temel analizdir ve uygulanması çok büyük faydalar sağlayabilir.

Kapsamlı bir temel analiz gerçekleştirdiğinizde dahi yatırımınızın başarılı olacağının garantisi olmadığının altını çizmek isteriz. Yatırım yapılan her türlü enstrüman dış faktörlerden doğrudan etkilenebilir ve piyasaların sadece birkaç dakika içerisinde sert bir şekilde yön değiştirebileceği gerçeği, tahminleri boşa çıkarabilir ve yatırımlarımızın kaderini değiştirebilir.

Temel Analiz ile Teknik Analizin Karşılaştırması

Piyasa analizi dünyasının derinliklerine indiğinizde, teknik analiz ile temel analiz spektrumun iki ayrı ucunda yer alır. Temel analiz yapılırken varlıklar ve riskler ele alınır, kazançlar ve masraflar gözden geçirilir, değerlendirilir ve değer biçilir. Öte yandan, teknik analizin ekonomi rakamlarıyla alakası yoktur; tamamen geçmişte neler olduğu ve tarihin nasıl tekerrür ettiğiyle ilgilenilir ve piyasalardaki geçmiş aktivitelere, fiyatlara ve hacimlere bakılır.

Hangi analizin yapılacağı tamamen yatırımcıya bağlıdır. Uzun yıllardır hangi analizin yararlı olduğu üzerine tartışılır ve eğitimli bir yatırımcı olarak size ve yatırım tekniklerinize en uygun stratejiyi bulmanız gerekir.

Temel Analiz Nasıl Yapılır?

Temel analizi yatırım planınızın bir parçası haline getirmeye karar verdiğinizde, yatırım yapmayı düşündüğünüz varlığı daha yakından tanımaya başlayarak ilk adımınızı atmanızı öneririz. Seçtiğiniz varlığı etkileme ihtimali olan ve sık sık gerçekleşen olayların hepsi hesaba katılmalıdır. Günlük haberleri alacağınız doğru kaynakları belirlemeli ve haber bültenlerine abone olup, düzenli olarak giriş yapmalısınız.

Temel analiz yaparken kullanmanız ve yakından takip etmeniz gereken araçlardan biri de ekonomik takvimdir. Yatırımcıların, hazineler ve bankalar gibi finans arenasının en nüfuzlu oyuncularıyla alakalı finans olaylarını tanımaları ve takip etmeleri hayati önem taşır. Hangi olayların sizin yatırım piyasanızı ilgilendirdiğini öğrenmeli ve bu olaylara nasıl hazırlanmanız gerektiğini araştırmalısınız.

Temel Analizin Önemi

Temel analizin ne kadar önemli olduğunu gösteren en güçlü örneklerden biri ABD’nin aylık istihdam ve işsizlik verisi olan Tarım Dışı İstihdam (NFP) raporudur. NFP raporu genellikle USD’nin değerini doğrudan etkiler ve USD döviz pariteleri, altın, petrol ve USD karşısında işlem gören diğer tüm enstrümanların değerlerinde değişime sebep olabilir. İş Gücü İstatistikleri Bürosu tarafından NFP yayınlanmadan önce, yatırımcılar, açıklamanın içeriğiyle ilgili tahminlerde bulunur ve yatırımlarını ona göre hesaplarlar. Buna temel analiz adı verilir.

En Sık Kullanılan Ekonomik Göstergeler

  • İşsizlik Oranı
  • Faiz Oranları
  • Yeni İnşaat Ruhsatları
  • Federal Faiz Oranı
  • Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)
  • Gelirler/Maaşlar
  • Tüketici Fiyat Endeksi (Enflasyon)
  • Döviz Gücü
  • Kurumsal Kazançlar
  • Ticaret Dengesi

Temel Analizle İlgili İpuçları

Temel analiz yapmaya başlamak isteyen her yatırımcının, yapacağı temel analiz için gerekli bilgileri sağlayarak destek olacak ve yatırımlarının iyileşmesine yardım edecek çeşitli bilgi kaynakları bulması gerekir. Her gün tüm enstrümanlarla ilgili önemli bilgilerle verilerle güncellenen blog sayfamızı takip etmenizi öneririz.